Creating an underground Chapel is not like building a home, school, church or museum above ground, to say the least, yet the goal of Ebenezer Chapel is to exhibit some of all of these things. We hope it will teach, inspire and attract visitors who are interested in our particular time in history, our technology, our lives and our faith.

One of the most important aspects of architecture (and often what we learn first) is the technology used in the construction. We marvel at the Egyptian pyramids and how Brunelleschi defined and engineered the dome for Santa Maria del Fiore in Florence, Italy. The Ebenezer Chapel team believes the technology we employ will be an extremely important message for future generations. We are using computer modeling techniques to optimize the natural properties of the rock in terms of structure, natural lighting, acoustics and ventilation. Geological studies will be used to create an underground space that only structurally requires the existing stone, functions with natural light, has natural fresh air ventilation without HVAC, and the acoustics of a perfectly tuned musical instrument.

Ebenezer Chapel will serve people from around the world who come to find peace and a source for encouragement in the middle of nature. It will be timeless structure, drawn from tradition to inspire now and in the future.

The exterior landscaping will incorporate references to Biblical plants and approximately 120 of the 140 plants mentioned in the Bible will be planted on the Ebenezer Chapel site. The different species will populate different landscapes of the property with various colors, smells and textures providing multiple experiences for those who want to wander the park area before or after visiting the Chapel underground. 

As for the excavation itself, the main design challenge was how to reach the level of the rock layer creating an experience for visitors that will allow them to quiet their minds before entering to the sacred hollowed space below. To do that, we will place the main access at the lowest area of the property, next to the creek. From this entrance, a continuous ramp will slope down along the site and around the space of the Chapel and will terminate into a foyer that provides the entrance to the chapel space. 

The shape of this part of the entrance/descent is similar to the cochlea of the human ear.  The position of the Chapel is parallel to the natural slope of the terrain with its main access to the east. The descending ramp wraps up the chapel space creating light and an experience of the natural elements that help to prepare ones eyes and mind for the main space.

As the natural light levels slowly decrease to allow one's eyes to adjust, the stone texture will become more prevalent through the use of corten steel sheets. The raw nature of the excavated stone will blend with the softness and control of the light at every moment as visitors slowly make their way down.

Screen Shot 2015-12-21 at 11.08.53 AM.png

After an ambling and, we hope, contemplative walk down to the Chapel, travelers enter a space that will seat 250 people. Above the altar will be a skylight just below the exterior tower bringing in natural light to the large expanse. One single stone vault will embrace the space. Just as the exterior tower will signal to visitors that there is a park for wandering and recreation, that same tower will penetrate the earth, traveling down into the Chapel space itself. Structurally and spiritually, the metaphor is of being grounded while still connected to what is above.

Neither the descending ramp, nor the Chapel space has right angles and this reinforces the importance of the experience of natural materials and light. It also opens the mind to the infinite, showing us that God works with all manner of materials, cultures, people and circumstances to make the world in His image and for His glory.


The challenge (and attraction of this project) for me is to help design an integrated building that works in harmony with nature, where visitors feel at ease, comfortable and inspired.
— Jordi Pascual